Program

Program hösten 2018

 

Lördagen den 15 september, kl. 11.00 - 12.00

Välkommen till Gösta Engström

För många år sedan gjorde vi ett besök hos Gösta Engström. Det blev förstås stor succé. Nu har han åter bjudit in konstföreningens medlemmar till som han själv säger ”min sista utställning”. Vi får väl se hur det blir med den saken…

Gösta guidar oss runt och berättar om sin konst och naturligtvis om sitt förhållande till musiken, som hör nära samman med hans måleri. Konstverket på bilden lottar han ut gratis bland de närvarande.

Plats Mårdvägen 6, Handen.

Kostnad Ingen kostnad för medlemmar, icke medlemmar 160 kr.

Anmäl dig till margarethawestman40@gmail.com eller på tel. 0722-052373 senast den 31 augusti.

 

EXTRAINSATT PROGRAM

Fredagen den 21 september, kl. 14.00

Specialvisning för Österhaninge konstförening

Den 22 september öppnar Konsthallen i Haninge en utställning med konstnären Jonas Liveröd. Vi i Österhaninge konstförening är inbjudna till en exklusiv förhandsvisning med honom dagen före vernissagen, fredagen den 21 september kl. 14.00. Då får vi chansen att se utställningen och höra honom berätta om hur han arbetat sig fram till den i ett samtal med konstintendent Kristyna Müller. Vi hoppas att många medlemmar skall känna sig lockade av detta erbjudande.

Visningen är gratis.

Anmäl dig till margarethawestman40@gmail.com alt. 0722 052373 senast den 6 september. 

 

Lördagen den 27 oktober kl. 14.00.  

Nationalmuseum öppnar igen!

Den 13 oktober öppnar Nationalmuseum sina portar igen efter flera års omfattande renovering. Alla är vi väl nyfikna på att se hur museet gestaltar sig i dag. Därför erbjuder vi våra medlemmar en visning av den första utställningen sedan 2013. För första gången i Norden visas en utställning av John Singer Sargent. Inte så välkänd i Sverige, men väl i USA och Storbritannien. Han levde ett kosmopolitiskt liv, vilket också syns i hans konst. Född i Florens av amerikanska föräldrar, utbildad i Frankrike och bosatt i Storbritannien. I utställningen får vi se en del av de porträtt som gjort honom berömd, stadsinteriörer från Venedig, landskap och folklivsbilder från mellanöstern och en serie sällan visade kolteckningar av nakna manliga modeller.

Plats Södra Blasieholmskajen 2

Kostnad 100 kr, icke medlemmar 160 kr.

Anmäl dig till merja.pitkanen@hotmail.com eller på telefon 070 304 20 32.

Sista anmälningsdag är den 12 oktober. Vi har beställt en gruppvisning, högst 25 personer.

 

Måndagen den 19 november kl. 17.00

Spännande besök på Långholmen

Följ med på ett spännande besök till Tapetverkstaden på Långholmen. Här finns Mats Qvarfort som driver familjeföretaget Handtryckta tapeter AB. I den gamla fångvaktarbostaden Lilla Knapersta har han tusentals tapetrullar, tryckstockar och materiel för tillverkning av tapeter, fondväggar och rullgardiner. Många tapeter är original från 1700-talet och säljs till slott och herresäten. Man medverkar också till att skapa autentiska miljöer för teaterföreställningar och filmer.

Plats Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen. Kostnad 100 kr, icke medlem 160.

Anmäl dig till Monica Larsson på tel. 776 16 81 alt. 070-538 29 27 senast den 5 nov.

Höstens konstfilmer 2018

Plats: Haninge Kulturhus, kl. 18.30
Fri entré. Ingen föranmälan


Tisdagen den 25 september

Film 1, Helene Schjerfbeck

- Brev och målningar från ett konstnärsliv 1862-1946.

En film av Göran Gunér, 22 minuter.
Helene Schjerfbeck började måla i 1800-talet naturalistiska och historiserande stil, men utvecklade genom åren ett alltmer reducerat och sparsmakat modernistiskt måleri. Hon är mest omtalad för sina uttrycksfulla och avskalade självporträtt — de flesta och mest kända målade under åren 1939–1945 då hon var kring åttio år gammal.

Tisdagen den 25 september

Film 2, Från Realism till stämningskonst

- Landskapet i nordiskt måleri 1875-1915

En film av Göran Gunér, 29 minuter.

Från slutet av 1870-talet sökte sig nordiska konstnärer till Paris och kanalkusten. ”Verklighet, ljus och luft” var parollen. Ett decennium senare återvände de till skymningsljuset hemma. Gratis kaffe och kaka efter filmerna.

Tisdagen den 30 oktober

Jag ska bli Sveriges Rembrandt eller dö! Ernst Josephson.

En film av Göran Gunér, 86 minuter.

Ernst Josephson (1851-1906) räknas idag som en av de största i svensk konst. Hans liv var dramatiskt, fullt av strider, förhoppningar och nederlag. Först 1893 hyllades han allmänt för sitt måleri. Men då var han sedan fem år en psykiskt bruten man.

Gratis kaffe och kaka efter filmen.

Tisdagen den 20 november

Film 1, En resa med Saadia Hussain

En film ur serien Artityd, 28 minuter.
Saadia arbetar i konstnärskollektivet Corners där man ställer sig frågan vad ett hem är. Frågan tar oss till Pakistan, Egypten, Storbritannien, Sverige och Italien. Vi får även veta mer om Saadias bakgrund när hon tar oss med till konstskolan i Pakistan där hon studerade som yngre. Vi möter en hårt arbetande konstnär, som har föresatt sig att nå ut med konsten och inspirera till skapande.

Tisdagen den 20 november

Film 2, Hoppla vi lever av Lars Lambert

En film om George Grosz, 28 minuter.
I hans halsbrytande korsningar av satir och realism avtecknar sig, hela menageriet av valutasvin och kupongklippare, politiker och knektar, krigsinvalider och horor, det glada tyska 20-talets desperata Hoppla vi lever mot en fond av bottenlös misär.

Gratis kaffe och kaka efter filmerna.